Fibromyalgi - muskelvärk

SYMTOMLISTAN FÖR fibromyalgi kan göras nästan hur lång som helst. Ett par hundra tusen svenskar lider av den här sjukdomen - mest kvinnor. Egentligen är det kanske fel att kalla den en sjukdom. Hellre borde den kallas "ett kroniskt smärttillstånd".

Fortfarande finns det läkare, som inte riktigt vet vad de skall göra, eftersom man sällan hittar några fel vid vanlig provtagning. Ofta viftas smärttillståndet bort som inbillning. Forskning pågår på flera håll och Riksförsäkringsverket har inrättat en speciell rehabiliteringsklinik.

Muskler som har samband med tänder

Patienten har ett ständigt tryck i muskulaturen p g a muskelspänning. Det här gör att blodcirkulationen försämras. Typiskt för fibromyalgi är att man är mycket öm på vissa punkter av kroppen, s k triggerpunkter. Dessa triggerpunkter är belägna vid muskler och senfästen och beror på muskelspänningar. Musklerna styrs som bekant av elektriska retningsfenomen, enkelt uttryckt.

Patienter, som lider av fibromyalgi, får aldrig tillfälle att riktigt slappna av. Då uppstår med tiden ömma punkter. De har kommit till efter lång tids spänning av musklerna. Ibland kan akupunktur, värmebehandlingar, gymnastik i varm bassäng, avspänningsövningar, injektionsblockader eller elektrod stimulering av musklerna lindra smärtan. Att sluta röka är också viktigt, eftersom rökning försämrar blodcirkulationen.

Fysisk trötthet och orkeslöshet är följden av för litet syre i muskulaturen, ökad bildning av mjölksyra och man får en ökning av kalium samt en ansamling av slaggprodukter. Stickningar i händer och fötter uppstår, när muskelspänningen hindrar det venösa återflödet, och ibland känner sig patienten svullen.